wtorek, 19 czerwca 2012

Zupa z serkami topionymi i mięsem mielonym.

Przepis na tą zupę trafił niedawno do naszego domu. Mama, nie mając pomysłu na obiad, zapytała pewną koleżankę co ona dziś gotuje. Zarzekała się, że zupa serowa jest wspaniała. I miała rację! Jeśli dobrze się ją doprawi to wychodzi coś genialnego. 



Jak ją zrobić?
Składniki:
  • 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • trochę pora do smaku
  • 2 litry bulionu warzywnego(seler, pietruszka, marchewka)
  • ziemniaki
  • oregano
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziołowych serków topionych, można też dorzucić śmietankowy
  • 1 łyżka masła

 Podsmażyć z łyżką masła por i mięso. Bulion warzywny najlepiej przygotować samemu, pokroić marchewkę w kostkę, seler i pietruszkę także, zalać wodą i gotować. Dodać mięso z porem oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Serki topione wymieszać w osobnej miseczce z odrobiną zupy. Kiedy już się rozpuszczą wlać to do garnka. Doprawić do smaku ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem.




7 komentarzy:

  1. u nas wczoraj podobna była i ten smak jest świetny

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też lubię zupę serową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadlam z miesem mielonym - musze koniecznie wyproboiwac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na początku trochę mnie to dziwiło, że zupę można zrobić z mięsem mielonym, ale jest to strzał w dziesiątkę:)

      Usuń
  4. Muszę spróbować wreszcie! :) tym bardziej, że topiony serek bardzo lubię !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam:) my od niedawna mamy ten przepis, a robiliśmy zupę serową już kilka razy, bo wszystkim smakuje:)

      Usuń