środa, 27 czerwca 2012

Strucla serowa.

Strucla serowa, czyli taka duża drożdżówka z masą serową. Powiem wam, że naprawdę była pyszna! I do tego cytrynowy lukier, który co prawda za krótko gotowałam, ale w smaku był świetny. Po prostu palce lizać!


Przepis:
Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 50 dag sera twarogowego
  • 1-2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
Lukier:
  • 5 łyżek cukru 
  • odrobina wody
  • szczypta kwasku cytrynowego

Przygotować ciasto: Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić. Inne składniki połączyć i dodać drożdże.  Wyrobić ciasto. 
Przygotować nadzienie: Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem oraz cukrem waniliowym na jednolitą masę. 
Rozwałkować ciasto na prostokątny placek. Na środku ułożyć nadzienie i zwinąć ciasto tak, jak roladę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Ułożyć struclę i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.  Ciasto nasmarować roztrzepanym białkiem.
W garnuszku łączymy składniki lukru. Wstawiamy go na gaz. Mieszamy aż cukier dobrze się rozpuści. Upieczoną struclę smarujemy tak przygotowanym lukrem.


12 komentarzy:

  1. studia są piękne ;) sesja jest mniej piękna bo każdy egzamin jest jak matura :P

    OdpowiedzUsuń
  2. o jeny! kocham ją! a mama robi tak rzadko :c

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniała! uwielbiam, a robię tylko makową na Święta, czas się poprawić;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda, bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna, poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzien dobry, wpraszam sie na kawusie i kawaleczek tej pysznosci :)
    przesylam wiele uśmiechu i życzę miłego dzionka

    OdpowiedzUsuń
  7. hej hej co tam u Was???
    strucla boska! pożarłabym kawałek gdybym tylko mogła.
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  8. Skorzystałam z przepisu :) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  9. temperatura i czas pieczenia?? nie znalazlam w opisie a mam ochote na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 160-180 stopni aż ładnie się zarumieni:)

      Usuń