Przepis:
Składniki:
Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- suszone oregano i bazylia
- sól i pieprz do smaku
- 25g świeżych drożdży
- szklanka ciepłej wody(250 ml)
- 3 szklanki mąki pszennej(w rzeczywistości potrzeba więcej, bo ciasto wychodzi za rzadkie)
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- łyżka oliwy extra vergine
- u mnie szynka i ananas
- ser żółty
W miseczce drożdże i cukier rozpuścić dolewając pół szklanki wody i mieszając. Odstawić na 10 minut. W średniej wielkości misce połączyć mąkę z solą. Wlać wcześniej przygotowane drożdże, oliwę i resztę wody. Początkowo w misce wymieszać łyżką, dodając jeszcze mąki. Kiedy widzimy, że ciasto nie jest już lepkie należy wyrobić je dłońmi. Powinno to trwać około 10 minut. Kiedy ciasto będzie już wyrobione, należy rzucić je kilkukrotnie o blat, aby uaktywnił się gluten. Gotowe ciasto ma jednolitą i elastyczną konsystencję. Ciasto wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę, aby wyrosło.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy do odpowiedniej grubości. Musimy uważać aby nie popękało. Wkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie smarujemy sosem i układamy na cieście dodatki.
uwielbiam domową pizzę!
OdpowiedzUsuńDomową zdecydowanie lubię najbardziej. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńdomowa naj naj najlepsza na świecie :) robimy bardzo często, to taki nasz obiad lub kolacja na szybko :)
OdpowiedzUsuńLubię domową pizzę :)
OdpowiedzUsuń