Jak to zrobić?
Składniki:
- 125 g masła
- 125 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 185 g cukru
- 75 g mąki pszennej
- 45 g kakao
- w przepisie było po pół tabliczki białej i mlecznej czekolady, ale ja akurat nie miałam w domu(wydaję mi się, że warto dodać)
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Masło rozpuścić w rondelku. Do gorącego masła dodać gorzką czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Mąkę połączyć z kakao. Jajka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, a następnie mąkę z kakao. Wymieszać i ciastem wypełnić formę. Upiec.
Naprawdę wygląda baardzo czekoladowo. Ja jako wielka czekoladoholiczka uwielbiam takie wypieki ;)
OdpowiedzUsuńProponuję jeszcze dodać rodzynki nasączone uprzednio rumem - niebo w gębie. Znajoma wczoraj podała i aż się zozpłymęłam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za radę, na pewno wykorzystam:D
Usuńuwielbiam brownie i wszystkie ciasta o takiej konsystencji :)
OdpowiedzUsuńja także nastawiam się na zmierzenie z tym ciastem ;)
OdpowiedzUsuńmusi byc oblednie czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńMniam! Duży zastrzyk czekolady! musiało naprawdę dobrze smakować :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie brownie za tę lepkość, ciężkość i zawartość brownie w brownie ;-)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię takie ciasto jest szybkie i pyszne !
OdpowiedzUsuń