poniedziałek, 11 czerwca 2012

Witajcie ponownie.

Po dosyć długiej nieobecności powracamy. Mam nadzieję, że wypoczynek da siłę na odkrywanie nowych smaków i kulinarne szaleństwa. Dziś zrobiona jeszcze przed wyjazdem bajaderka. Jest to jedno z moich ulubionych ciast, aromatyczne i wilgotne. 



Jak zawsze dzielę się z wami przepisem:
Składniki:

Kruche ciasto:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 6 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka
Inne składniki:
  • 4 paczki herbatników
  • 15 dag biszkoptów
  • 12,5 dag margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 dag cukru
  • 1 słoik(mały) dżemu z czarnej porzeczki 
  • 10 dag rodzynek
  • 1 zapach rumowy
  • polewa czekoladowa(można ją zrobić lub kupić)
Ciasto zagnieść i upiec. Margarynę rozpuścić w garnku. Dodać cukier, wodę, kakao. Wszystko razem wymieszać, zagotować i przestudzić. Do przestudzonej masy dodać rodzynki i zapach rumowy. Biszkopty, herbatniki połamać na średniej wielkości kawałki. Dodać do masy razem z dżemem i dokładnie wymieszać. Wyłożyć wszystko na ciasto i zalać polewą. Ciasto najlepsze jest, gdy odstawi się je na jakiś czas.


5 komentarzy:

  1. nigdy jeszcze nie robiłam takiego cuda :) wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też jeszcze nigdy takiego nie robiłam i nawet chyba nie jadłam ;) Ale wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. mogę powiedzieć tylko jedno: UWIELBIAM!!!

    OdpowiedzUsuń