W lecie łatwo o świeże i dobre produkty. Trzeba z tego korzystać. Pomidor jest prawdziwym pomidorem, a ogórek ma smak ogórka. Właśnie dlatego często decydujemy się na potrawy z dodatkiem warzyw z polskiej ziemi. I taką potrawą jest właśnie tortilla z pełnym witamin wnętrzem.
Jak to zrobić?
Składniki:
Sos:
200 g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
trochę śmietany
zioła prowansalskie
sól, pieprz, cukier
świeży szczypiorek
Warzywa:
pomidor
2 polne ogórki
kilka rzodkiewek( ja dodałam dwie duże obrane ze skórki, bo były bardzo ostre)
pół kapusty pekińskiej
Inne:
podwójna pierś z kurczaka
sól
pieprz
olej do smażenia
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i zalewamy odrobiną wrzątku. W misce mieszamy jogurt, majonez i śmietanę. Dodajemy czosnek, sól, pieprz i cukier, a także posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Warzywa kroimy. Polewamy je sosem, dodajemy kurczaka i mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy tortille.
Uwielbiam tortille, ja zawsze układam po warzywa i mięsko, jeszcze nie mieszałam wszystkiego razem, ale kiedyś muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńjeśli danie "odkładamy" na później to lepiej nie łączyć, ale kiedy podajemy od razu to naprawdę dobry pomysł;)
UsuńUwielbiam! <3
OdpowiedzUsuń