czwartek, 14 czerwca 2012

Zdrowo i kolorowo.

W lecie łatwo o świeże i dobre produkty. Trzeba z tego korzystać. Pomidor jest prawdziwym pomidorem, a ogórek ma smak ogórka. Właśnie dlatego często decydujemy się na potrawy z dodatkiem warzyw z polskiej ziemi. I taką potrawą jest właśnie tortilla z pełnym witamin wnętrzem.


Jak to zrobić?
Składniki:
Sos:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • trochę śmietany
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, cukier
  • świeży szczypiorek
Warzywa:
  • pomidor
  • 2 polne ogórki
  • kilka rzodkiewek( ja dodałam dwie duże obrane ze skórki, bo były bardzo ostre)
  • pół kapusty pekińskiej
Inne:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i zalewamy odrobiną wrzątku. W misce mieszamy jogurt, majonez i śmietanę. Dodajemy czosnek, sól, pieprz i cukier, a także posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Warzywa kroimy. Polewamy je sosem, dodajemy kurczaka i mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy tortille. 

3 komentarze:

  1. Uwielbiam tortille, ja zawsze układam po warzywa i mięsko, jeszcze nie mieszałam wszystkiego razem, ale kiedyś muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli danie "odkładamy" na później to lepiej nie łączyć, ale kiedy podajemy od razu to naprawdę dobry pomysł;)

      Usuń