piątek, 15 czerwca 2012

Domowa pizza.

Kupiłam kiedyś okrągłą książkę, zawierającą 56 przepisów na pizzę. Jej autorką jest Carla Bardi. Jest tam przepis na podstawowe ciasto do pizzy, ale także na takie z pełnoziarnistej mąki pszennej, albo bezglutenowe. My na ogół korzystamy z tego klasycznego. Książka jest bardzo fajna, szkoda tylko, że nie zawiera przepisów na sosy. Mogę jednak powiedzieć, że pizza wychodzi wyśmienita. Porcja jest podana dla dwóch osób, ale ciasta wychodzi znacznie więcej, więc ostrzegam was.


Przepis:
Składniki:
Sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • suszone oregano i bazylia 
  • sól i pieprz do smaku
Ciasto:
  • 25g świeżych drożdży 
  • szklanka ciepłej wody(250 ml)
  • 3 szklanki mąki pszennej(w rzeczywistości potrzeba więcej, bo ciasto wychodzi za rzadkie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oliwy extra vergine
Dodatki:
  • u mnie szynka i ananas
  • ser żółty
Czosnek przepuścić przez praskę i sparzyć wrzątkiem. Połączyć wszystkie składniki i blenderem zmiksować. Tak przygotowany sos można odparować, aby zgęstniał. Nie jest to jednak konieczne. 
W miseczce drożdże i cukier rozpuścić dolewając pół szklanki wody i mieszając. Odstawić na 10 minut. W średniej wielkości misce połączyć mąkę z solą. Wlać wcześniej przygotowane drożdże, oliwę i resztę wody. Początkowo w misce wymieszać łyżką, dodając jeszcze mąki. Kiedy widzimy, że ciasto nie jest już lepkie należy wyrobić je dłońmi. Powinno to trwać około 10 minut. Kiedy ciasto będzie już wyrobione, należy rzucić je kilkukrotnie o blat, aby uaktywnił się gluten. Gotowe ciasto ma jednolitą i elastyczną konsystencję. Ciasto wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę, aby wyrosło. 
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy do odpowiedniej grubości. Musimy uważać aby nie popękało. Wkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie smarujemy sosem i układamy na cieście dodatki. 

4 komentarze:

  1. Domową zdecydowanie lubię najbardziej. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa naj naj najlepsza na świecie :) robimy bardzo często, to taki nasz obiad lub kolacja na szybko :)

    OdpowiedzUsuń