Jak ją zrobić?
Składniki:
- 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
- trochę pora do smaku
- 2 litry bulionu warzywnego(seler, pietruszka, marchewka)
- ziemniaki
- oregano
- bazylia
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziołowych serków topionych, można też dorzucić śmietankowy
- 1 łyżka masła
Podsmażyć z łyżką masła por i mięso. Bulion warzywny najlepiej przygotować samemu, pokroić marchewkę w kostkę, seler i pietruszkę także, zalać wodą i gotować. Dodać mięso z porem oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Serki topione wymieszać w osobnej miseczce z odrobiną zupy. Kiedy już się rozpuszczą wlać to do garnka. Doprawić do smaku ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem.
u nas wczoraj podobna była i ten smak jest świetny
OdpowiedzUsuńja też lubię zupę serową :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadlam z miesem mielonym - musze koniecznie wyproboiwac :)
OdpowiedzUsuńna początku trochę mnie to dziwiło, że zupę można zrobić z mięsem mielonym, ale jest to strzał w dziesiątkę:)
UsuńMuszę spróbować wreszcie! :) tym bardziej, że topiony serek bardzo lubię !
OdpowiedzUsuńpolecam:) my od niedawna mamy ten przepis, a robiliśmy zupę serową już kilka razy, bo wszystkim smakuje:)
UsuńPyszna :D
OdpowiedzUsuń