czwartek, 24 maja 2012

Smacznego:)

Odebrałam dziś prawo jazdy. Moja radość jest nie do opisania. Pogoda piękna i ogólnie wszystko zmierza w dobrą stronę:) Wrzucam dziś przepis, który gości w naszym domu od lat i często do niego wracamy. Mam nadzieję, że wam też posmakuje.


Ryż z sosem waniliowym:
Składniki:
  • 1 litr mleka
  • 4 żółtka
  • duży cukier waniliowy(32g)
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ryż
W jednej szklance mleka rozrobić mąkę. Resztę zagotować w garnku z odrobiną soli. Dodać mleko z mąką i znowu zagotować. Cały czas mieszać. Żółtka, cukier waniliowy i cukier "ubijać" aż złączą się w białą całość. Wlać do tego trochę mleka(kilka łyżek), żeby się zahartowało. Wlać te żółtka do garnka z mlekiem. Chwilę gotować na niewielkim gazie, cały czas mieszając, aby sos zgęstniał, ale się nie zagotował. Zestawić z ognia i raz na jakiś czas zamieszać. Tak przygotowany sos podawać z ryżem gotowanym na mleku lub na wodzie. Świetnie smakuje z owocami, zarówno świeżymi, jak i takimi w syropie.

5 komentarzy:

  1. Od dziecka nie jadłam ryżu z sosem.. mmmmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję! :)) Nie lubię ryżu tak całkiem na słodko, ale przyznam, że wygląda efektownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. gratuluję prawa jazdy :)) a ryż prezentuje się całkiem nieźle!

    OdpowiedzUsuń