czwartek, 17 maja 2012

Proste, ale pyszne!

Kiedy w domu ma się czterech mężczyzn nie da się uniknąć porządnego kawałka mięsa na obiad, przynajmniej raz na jakiś czas. Tak więc mamusia upichciła dziś pachnącą szynkę, którą łatwo zrobić, a wszyscy się nią zajadają. Kiedy wróciłam z matury(oczywiście bardzo głodna) nie mogłam się oprzeć.


Jak to zrobić?
Potrzebne będą:
  • szynka wieprzowa- ilość zależy od tego ile osób będzie na obiedzie, nie może być bardzo chuda

Marynata:
  • dwie łyżki bardzo ostrego keczupu
  • 2 duże ząbki czosnku(przepuścić przez praskę)
  • sól, pieprz, wegeta
  • mieszanka ziół arabskich albo przypraw do mięsa
  • łyżka miodu


Wymieszać wszystkie składniki marynaty, nasmarować nią mięso i włożyć do miski. Miskę owinąć folią. Tak przygotowaną szynkę odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Mięso pieczemy w rękawie w temperaturze około 200 stopni Celsjusza przez 1,5-2 godziny.

Szynkę można podawać z ziemniakami i sosem zrobionym z soku, który zostaje po pieczeniu, można robić z nią kanapki kiedy ostygnie, świetnie pasuje też do różnych surówek. To jak ją zaserwujecie zależy od waszej inwencji.
Smacznego! 




2 komentarze:

  1. Nie piekłam takiej z keczupem musi być pyszna bo wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie!

    Zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń