sobota, 19 maja 2012

Rogaliki z dżemem. Mniam!

Wczoraj mama upiekła rogaliki z ciasta, które można nazwać krucho-drożdżowym. Tak właściwie to miały być na weekend, ale dziś rano zniknęły. Głównym podejrzanym jest tata, który jeszcze przed pracą często podjada coś do kawy. Całe szczęście wczoraj i my zdążyliśmy ich spróbować. 



Przepis:
Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 5dkg drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka (jeśli dodamy 1 całe jajko i 2 żółtka to ciasto będzie bardziej wilgotne)
  • 1 cukier waniliowy
  • dżem lub marmolada do posmarowania ciasta
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Drożdży nie trzeba wcześniej przygotowywać, wystarczy pokruszone dodać do ciasta. Odstawiamy do lodówki na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno urosnąć. Rozwałkowujemy je tak jak widać na pierwszym zdjęciu, smarujemy dżemem i kroimy, tak aby powstały trójkąty. Te trójkąty po prostu zwijamy rozpoczynając od szerszej strony. Formujemy rogaliki. Smarujemy każdy roztrzepanym jajkiem lub wodą. Pieczemy około 25 minut, zależy od piekarnika. Posypujemy cukrem pudrem i gotowe.


3 komentarze:

  1. Wspaniałe rogaliki!
    Kusząca propozycja na koniec soboty.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie domowe rogaliki, szczególnie z konfiturą różaną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie rogaliki toż to same pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń