Oto przepis:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,75 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka amaretto
- żółtko
Masa:
- 125g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
- białko
Aby zrobić ciasto wystarczy połączyć wszystkie składniki i wymieszać mikserem.
Papierowe foremki wypełniłam ciastem na wysokość 1/3, następnie w środek włożyłam łyżkę masy i na wierzch położyłam znowu ciasto. Piekły się około pół godziny( dobrze sprawdzić wykałaczką czy są już gotowe).
Niestety po upieczeniu mascarpone uciekło ku górze, ale i tak były pyszne. Ciasto wyszło lekkie, a masa zamieniła się w delikatną piankę. Polecam wam serdecznie!
Fajne kształty wyszły :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia w prowadzeniu bloga życzę :)
Muffinki wyglądają bardzo apetycznie :) Życzę wielu nowych przepisów, fajnych zdjęć no i satysfakcji z prowadzenia bloga :)
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam mascarpone,muffinkow w tej wersji jeszcze nie jadlam ale bardzo chetnie sprobuje :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie że się prezentują:)
OdpowiedzUsuńmniam:) lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń