piątek, 27 lipca 2012

Wuzetka.

Możecie mi nie wierzyć, ale jadłam to ciasto po raz pierwszy. Za to mama dobrze je znała, ale dopiero teraz udało jej się zdobyć dobry przepis. 


A oto i on:
Biszkopt:
  • 9 jajek
  • 2 czubate łyżki kakao
  • czubata szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno z cukrem- cukier dodawać stopniowo.
Jak będzie sztywna piana, stopniowo dodawać żółtka i dalej ubijać. Jak będzie już ubite to delikatnie wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec biszkopt około 40 minut z termoobiegiem w temp. 160 stopni.

Poncz:
  • 1 zapach rumowy
  • 100 ml spirytusu
  • sok z połowy cytryny
  • 20 ml przegotowanej wody
  • 2 czubate łyżki cukru
Bita śmietana:
  • 1/2 l śmietany 30%
Ubijać śmietanę około 30 sekund dodając 2 śnieżki. Jak będzie ubite dodać około ½ szklanki rozpuszczonej żelatyny i szybko wykładać na rozdzielony biszkopt. 

Polewa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 zapach rumowy
Ponadto:
  • do dekoracji zużyć około 400 ml śmietany 30% dodając śnieżkę i żelatynę
  • konfitura z czarnej porzeczki
Warstwy są następujące: połowa biszkoptu nasączona ponczem, konfitura, bita śmietana, druga połowa biszkoptu, także nasączona, polewa, dekoracja.





11 komentarzy:

  1. cudowne ciasto!!! poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wuzetki, ale jeszcze nigdy nie myślałam o robieniu ich w domu! takie muszą być najlepsze na świecie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A uwierzysz, że ja nie jadłam jeszcze nigdy wuzetki? Jestem szalenie ciekawa, jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę niej adłaś nigdy wuzetki? Woooooooow, jestem w szoku, bo to było kiedyś megapopularne ciastko. Takie domowe musi być pyszniutkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. WZ jadłam, i to nie raz, ale nigdy jeszcze nie piekłam:) Pysznie to ciacho wygląda mmm... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda obłędnie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładnie wygląda. Moja mama często je na święta robiła, smaczne jest bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pienie ci wyszla;) uwielbiam to ciasto - juz dawno zapomniane przezemnie
    :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam tego ciasta całe wieki, wygląda fantastycznie i bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń