Przepis:
Składniki:
Kruche ciasto:
- 30 dkg mąki pszennej
- 10 dkg cukru
- 15 dkg masła
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 litra mleka
- 15 dkg cukru pudru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 cukry waniliowe
- 1 kostka masła
Aby zrobić biszkopt należy ubić jajka z cukrem, a potem dosypać przesianą mąkę. Upiec.
W 1/4 litra mleka rozmieszać mąkę(pszenną i ziemniaczaną). Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną mąkę i dobrze wymieszać. Gotować, ciągle mieszając, na wolnym ogniu. Dodawać po łyżce masła i mieszać, aby dobrze się połączyło z masą.
Na kruche ciasto wylać połowę kremu, przykryć biszkoptem, wylać resztę kremu, na wierzch położyć drugi placek z kruchego ciasta. Wykończyć polewą czekoladową.
Heh właśnie wróciłam z Roczku i jestem zaciastkowana hehehe :)) Ale i tak miło popatrzeć :))
OdpowiedzUsuńLubimy ciasta, lubimy ;)
OdpowiedzUsuńkrólewiec... uwielbiam!
OdpowiedzUsuńFaktycznie piękne ukoronowanie niedzieli ;) Udanego tygodnia!
OdpowiedzUsuńZachwycam się tymi słodkimi cudownościami. Nie ma to jak niedzielny deser:-)
OdpowiedzUsuńCiasto mojego dzieciństwa:) Tylko było przełożone również dżemem (na spodzie). Dawno nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńAh bardzo kuszący ten królewiec :)
OdpowiedzUsuń50 years old Help Desk Operator Travus Fishpoole, hailing from Manitou enjoys watching movies like Defendor and Community. Took a trip to Strasbourg – Grande île and drives a Alfa Romeo Tipo 256 Cabriolet Sportivo. kliknij tutaj
OdpowiedzUsuń