wtorek, 17 lipca 2012

Nasz najlepszy przepis na rogaliki.

Przepisów na rogaliki u nas pod dostatkiem, ale ten jest naprawdę świetny. Nie mówię, że inne niedobre, ale to ciasto jest tak delikatne, pyszne, cudowne... w tym miejscu moje ochy i achy dopiero się zaczynają, więc może powstrzymam się od dalszego zachwalania. Dziś wersja z budyniem, ale możecie zrobić z konfiturą, albo owocami, kreatywność jak najbardziej wskazana.


Oczywiście dzielę się z wami przepisem:
Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • kostka masła
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy
  • rozbełtane jajko do posmarowania przed pieczeniem
  • opakowanie budyniu śmietankowego
Budyń zrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudzić. Ciasto wyrobić. Zawinąć folią spożywczą i włożyć na około godzinę do lodówki. Rozwałkować w okrągły placek, pociąć w trójkąty(tak jakbyście cięły wzdłuż średnicy koła). Na każdy trójkąt położyć łyżkę budyniu i zwijać od szerszej strony. Uformować tak, żeby przypominały rogaliki. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec na blasze wyłożonej papierem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują, gdy ostygną.




14 komentarzy:

  1. Faktycznie wyglądają na bardzo delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak najlepszy to spróbuję. Uwielbiam delikatne rogaliki.

    OdpowiedzUsuń
  3. takie rogaliki to świetna sprawa do popołudniowej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. W swoim życiu upiekłam setki rogalików i ani jednych z budyniem.
    A takiego przepisu na ciasto jeszcze nie próbowałam, więc w całości je wezmę i w najbliższym czasie przetestuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej... patrzę na zdjęcia i jestem strasznie głodna!

    OdpowiedzUsuń
  6. mam takie pytanko, ile pieczemy i w jakiej temp. te rogaliki ? bo mam zamiar je wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć dokładnie, bo mamy taki stary piekarnik, gdzie nie ustawia się temperatury;) wyjąć należy je kiedy ładnie się zarumienią.

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź !;)

      ps. też jestem Paulina :)))

      Usuń
  7. rogaliki z budyniem? toż to czysty ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam i przyznaje ze rewelacyjne takie krucho drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy to jest ciasto bez jajek ???

    OdpowiedzUsuń