Przepisów na rogaliki u nas pod dostatkiem, ale ten jest naprawdę świetny. Nie mówię, że inne niedobre, ale to ciasto jest tak delikatne, pyszne, cudowne... w tym miejscu moje ochy i achy dopiero się zaczynają, więc może powstrzymam się od dalszego zachwalania. Dziś wersja z budyniem, ale możecie zrobić z konfiturą, albo owocami, kreatywność jak najbardziej wskazana.
Oczywiście dzielę się z wami przepisem:
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 5 dag drożdży
- kostka masła
- 500 ml kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
- rozbełtane jajko do posmarowania przed pieczeniem
- opakowanie budyniu śmietankowego
Budyń zrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudzić. Ciasto wyrobić. Zawinąć folią spożywczą i włożyć na około godzinę do lodówki. Rozwałkować w okrągły placek, pociąć w trójkąty(tak jakbyście cięły wzdłuż średnicy koła). Na każdy trójkąt położyć łyżkę budyniu i zwijać od szerszej strony. Uformować tak, żeby przypominały rogaliki. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec na blasze wyłożonej papierem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują, gdy ostygną.
cudne te Twoje rogaliczki!
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńjak z cukierni hmmm... ;)))
OdpowiedzUsuńFaktycznie wyglądają na bardzo delikatne :)
OdpowiedzUsuńjak najlepszy to spróbuję. Uwielbiam delikatne rogaliki.
OdpowiedzUsuńtakie rogaliki to świetna sprawa do popołudniowej kawy.
OdpowiedzUsuńW swoim życiu upiekłam setki rogalików i ani jednych z budyniem.
OdpowiedzUsuńA takiego przepisu na ciasto jeszcze nie próbowałam, więc w całości je wezmę i w najbliższym czasie przetestuję! ;)
Ojej... patrzę na zdjęcia i jestem strasznie głodna!
OdpowiedzUsuńmam takie pytanko, ile pieczemy i w jakiej temp. te rogaliki ? bo mam zamiar je wypróbować :D
OdpowiedzUsuńnie jestem w stanie Ci odpowiedzieć dokładnie, bo mamy taki stary piekarnik, gdzie nie ustawia się temperatury;) wyjąć należy je kiedy ładnie się zarumienią.
Usuńdziękuję za odpowiedź !;)
Usuńps. też jestem Paulina :)))
rogaliki z budyniem? toż to czysty ideał :)
OdpowiedzUsuńrobiłam i przyznaje ze rewelacyjne takie krucho drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńczy to jest ciasto bez jajek ???
OdpowiedzUsuń