wtorek, 2 października 2012

Moje ulubione kluski na parze z sosem karmelowym.

Lubię słodkie obiady, ale ten to zdecydowanie mój faworyt. Delikatne i puszyste kluski drożdżowe z wyśmienitym sosem karmelowym, brzmi jak poezja. A smakuje jeszcze lepiej;)


Przepis:
Składniki:
Kluski:
  • 40 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 5 dag cukru
  • 5 dag masła
  • odrobina soli
Drożdże z cukrem i z trzema łyżkami mąki(z tych 40 dag) rozrobić ciepłym mlekiem. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Zrobić dołek i dołączyć żółtka oraz rozrobione drożdże i resztę mleka. Zagnieść i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na grubość 2 centymetrów i wycinać kółka szklanką. Gotować na parze około 15 minut.(na garnku z wodą zawiesić gazę i kiedy woda wrze położyć kluski, nakryć pokrywką).
Sos:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 kostki masła
  • 1 opakowanie śmietany 30%
  • esencja waniliowa
  • szczypta soli
Do garnka wlać połowę wody. Wsypać cukier i często mieszać, podgrzewać na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor, dodać pozostałą wodę. Mieszać i gotować, aż cukier uzyska złocisty kolor i trochę zgęstnieje.Zdjąć z ognia. Dodać masło, wymieszać. Dodać resztę składników i zagotować. 

Kluski podawać polane sosem karmelowym.




29 komentarzy:

  1. uwielbiam je! zazwyczaj jadam z koktajlem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczę, ja też je uwielbiam :) Najczęściej jem z jogurtem zmiksowanym z owocami

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie raczej nie skończyło by się na 3 kluseczkach!
    Uwielbiam takie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne te kluski, z chęcią bym spróbowała, bo to chyba moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda przepysznie! ile wychodzi klusek z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow nieźle.. czyli chyba jednak zrobię dla siebie pół porcji ;)
      dzięki!

      Usuń
  6. No wcale się nie dziwię że ulubione:)

    OdpowiedzUsuń
  7. myszę zrobić takie kluski - korcą mnie już od kilku dni ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oo takie kluski kiedyś robiła moja babcia, ale na słono : ) Mówiłam na nie pampuchy ^^
    Musze być pyszne z karmelowym sosem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kluski na parze lubię i na słono i na słodko ;) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. kluski na parze to ja też lubię. Babcia nam robiła z borówkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepadam za parowańcami, w Twoim wydaniu to faktycznie poezja, wyglądają tak delikatnie, muszą rozpływać się w ustach <3
    Och chyba powinnam namówić dziadka żaby mi takie pyszności zrobił, bo on jest specem w tej kwestii :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię dużo rzeczy na parze ale on kluskach nie wiedziałam :) przyda się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam kluski na parze!
    Muszę koniecznie zrobić kluski z sosem karmelowym - takiego połączenia jeszcze nie miałam okazji spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. JAk dla mnie w sam raz na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę wreszcie sama zrobić kluski drożdżowe, jeszcze nigdy ich nie robiłam. Zawsze mama kupowała gotowe.

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne kluski, ale jeszcze bardziej zachwyca mnie sos :)

    OdpowiedzUsuń
  17. nie jadłam takich na parze, a tak pysznie wyglądają! wpraszam się na takie kluseczki :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Z sosem karmelowym? ciekawe :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. osobiście nie lubię karmelu, ale takie kluseczki z innym sosikiem- PYSZOTKA!:)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam karmel ale nie jadlam go nigdy w takiej odslonie:)))

    OdpowiedzUsuń
  21. pyszna klasyka ;)
    tak proste danie, a cieszy ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Z sosem karmelowym jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. pierwsze slysze, zeby jesc z sosem karmelowym, ale fajny pomysl. musza byc smakowite :)

    OdpowiedzUsuń