Lubię słodkie obiady, ale ten to zdecydowanie mój faworyt. Delikatne i puszyste kluski drożdżowe z wyśmienitym sosem karmelowym, brzmi jak poezja. A smakuje jeszcze lepiej;)
Przepis:
Składniki:
Kluski:
- 40 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 dag drożdży
- 2 żółtka
- 5 dag cukru
- 5 dag masła
- odrobina soli
Drożdże z cukrem i z trzema łyżkami mąki(z tych 40 dag) rozrobić ciepłym mlekiem. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Zrobić dołek i dołączyć żółtka oraz rozrobione drożdże i resztę mleka. Zagnieść i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na grubość 2 centymetrów i wycinać kółka szklanką. Gotować na parze około 15 minut.(na garnku z wodą zawiesić gazę i kiedy woda wrze położyć kluski, nakryć pokrywką).
Sos:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1/4 kostki masła
- 1 opakowanie śmietany 30%
- esencja waniliowa
- szczypta soli
Do garnka wlać połowę wody. Wsypać cukier i często mieszać, podgrzewać na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor, dodać pozostałą wodę. Mieszać i gotować, aż cukier uzyska złocisty kolor i trochę zgęstnieje.Zdjąć z ognia. Dodać masło, wymieszać. Dodać resztę składników i zagotować.
Kluski podawać polane sosem karmelowym.
uwielbiam je! zazwyczaj jadam z koktajlem :)
OdpowiedzUsuńO kurczę, ja też je uwielbiam :) Najczęściej jem z jogurtem zmiksowanym z owocami
OdpowiedzUsuńU mnie raczej nie skończyło by się na 3 kluseczkach!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie <3
mmmm pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńfajne te kluski, z chęcią bym spróbowała, bo to chyba moje smaki :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! ile wychodzi klusek z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńokoło 20;)
Usuńwow nieźle.. czyli chyba jednak zrobię dla siebie pół porcji ;)
Usuńdzięki!
wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńNo wcale się nie dziwię że ulubione:)
OdpowiedzUsuńmyszę zrobić takie kluski - korcą mnie już od kilku dni ;-)
OdpowiedzUsuńOo takie kluski kiedyś robiła moja babcia, ale na słono : ) Mówiłam na nie pampuchy ^^
OdpowiedzUsuńMusze być pyszne z karmelowym sosem.
Kluski na parze lubię i na słono i na słodko ;) Pyszne!
OdpowiedzUsuńkluski na parze to ja też lubię. Babcia nam robiła z borówkami :)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za parowańcami, w Twoim wydaniu to faktycznie poezja, wyglądają tak delikatnie, muszą rozpływać się w ustach <3
OdpowiedzUsuńOch chyba powinnam namówić dziadka żaby mi takie pyszności zrobił, bo on jest specem w tej kwestii :P
Robię dużo rzeczy na parze ale on kluskach nie wiedziałam :) przyda się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kluski na parze!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić kluski z sosem karmelowym - takiego połączenia jeszcze nie miałam okazji spróbować :)
JAk dla mnie w sam raz na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńMuszę wreszcie sama zrobić kluski drożdżowe, jeszcze nigdy ich nie robiłam. Zawsze mama kupowała gotowe.
OdpowiedzUsuńŚwietne kluski, ale jeszcze bardziej zachwyca mnie sos :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam takich na parze, a tak pysznie wyglądają! wpraszam się na takie kluseczki :))
OdpowiedzUsuńZ sosem karmelowym? ciekawe :-)
OdpowiedzUsuńosobiście nie lubię karmelu, ale takie kluseczki z innym sosikiem- PYSZOTKA!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam karmel ale nie jadlam go nigdy w takiej odslonie:)))
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka ;)
OdpowiedzUsuńtak proste danie, a cieszy ;)
Pozdrawiam
Z sosem karmelowym jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńpalce lizać!
OdpowiedzUsuńpierwsze slysze, zeby jesc z sosem karmelowym, ale fajny pomysl. musza byc smakowite :)
OdpowiedzUsuńten sosik musi być pyszny
OdpowiedzUsuń