sobota, 27 października 2012

Rolada puszysta jak chmurka:)

Powiem wam, że takiej rolady jaką robi moja mama i jeszcze parę kobietek w naszej rodzinie, nie jadłam nigdzie. Ciasto jest puszyste i lekkie, a co dacie do środka to już wasza inwencja. Mi najbardziej smakuje z bitą śmietaną wymieszaną z galaretką. I taką właśnie wam zaprezentujemy.


A to przepis:
Składniki:
Ciasto(na jedną roladę):
  • 4 jajka 
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa do przełożenia(na 2 rolady)
  • pół litra śmietany 30% lub 36%
  • 2 galaretki
Aby przygotować ciasto należy ubić cukier z jajkami na sztywną masę. Suche składniki wymieszać razem i przesiać do wcześniej przygotowanej masy. Na blachę(taką niską z piekarnika) położyć pergamin i wylać na to ciasto, wyrównać. Należy pamiętać, aby każdą roladę przygotować oddzielnie. Piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni. Uważać, aby ciasto nie było zbyt wysuszone. Po upieczeniu kładziemy ciastem do dołu i zdejmujemy delikatnie pergamin. Ciasto zwijamy w rulon kiedy jest jeszcze ciepłe. 
Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody, jaka jest podana na opakowaniu. Przestudzić i poczekać do momentu aż zaczyna tężec. Ubić śmietanę na sztywno i dodać do niej galaretkę. Wymieszać. 
Rolady rozwinąć i położyć na nich bitą śmietanę z galaretką. Zwinąć z powrotem i odłożyć w chłodne miejsce. Za około dwie godziny można podawać.

Ta druga z dżemem;)


22 komentarze:

  1. uwielbiam takie puszyste, wilgotne ciasta :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Ach, ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, kiedyś szalałam na punkcie rolady :) Pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoja rolada wygląda bardzo apetycznie. Lubie tego rodzaju ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam rolady, ale u mnie się jej nie robi, bo mama zniechęciła się po dwóch podejściach, a mnie też jakoś przeraża, muszę wypróbowac Twój przepis, bo wygląda idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mojej mamie zawsze wychodzi i to bez proszku do pieczenia! ja jeszcze nie próbowałam sama jej robić:)

      Usuń
  6. Ale cudownie wygląda, nigdy sama nie robiłam....może kiedyś spróbuje, wygląda bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  7. A za mną akurat chodzi rolada :))) Muszę wykorzystać Twój przepis;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta pierwsza wygląda tak mega puszyście ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. strasznie się boję rolad xd ale jak widzę takie cuda, aż mnie swędzi by jakąś zrolować!

    OdpowiedzUsuń
  10. piękna, puszysta, delikatna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No i po co tu wchodziłam? właśnie tego mi dzis trzeba...Czy poradzę sobie z tym pragnieniem?

    OdpowiedzUsuń
  12. naprawdę puszysta jak chmurka;)
    cudeńko ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smaku mi narobiłaś na roladę, chętnie spróbuję twojej wersji!

    OdpowiedzUsuń