Powiem wam, że takiej rolady jaką robi moja mama i jeszcze parę kobietek w naszej rodzinie, nie jadłam nigdzie. Ciasto jest puszyste i lekkie, a co dacie do środka to już wasza inwencja. Mi najbardziej smakuje z bitą śmietaną wymieszaną z galaretką. I taką właśnie wam zaprezentujemy.
A to przepis:
Składniki:
Ciasto(na jedną roladę):
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa do przełożenia(na 2 rolady)
- pół litra śmietany 30% lub 36%
- 2 galaretki
Aby przygotować ciasto należy ubić cukier z jajkami na sztywną masę. Suche składniki wymieszać razem i przesiać do wcześniej przygotowanej masy. Na blachę(taką niską z piekarnika) położyć pergamin i wylać na to ciasto, wyrównać. Należy pamiętać, aby każdą roladę przygotować oddzielnie. Piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni. Uważać, aby ciasto nie było zbyt wysuszone. Po upieczeniu kładziemy ciastem do dołu i zdejmujemy delikatnie pergamin. Ciasto zwijamy w rulon kiedy jest jeszcze ciepłe.
Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody, jaka jest podana na opakowaniu. Przestudzić i poczekać do momentu aż zaczyna tężec. Ubić śmietanę na sztywno i dodać do niej galaretkę. Wymieszać.
Rolady rozwinąć i położyć na nich bitą śmietanę z galaretką. Zwinąć z powrotem i odłożyć w chłodne miejsce. Za około dwie godziny można podawać.
Ta druga z dżemem;)
uwielbiam takie puszyste, wilgotne ciasta :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Ach, ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńzapisuję sobie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam :) pyszności :)
OdpowiedzUsuńOj, kiedyś szalałam na punkcie rolady :) Pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńTwoja rolada wygląda bardzo apetycznie. Lubie tego rodzaju ciasta.
OdpowiedzUsuńuwielbiam rolady, ale u mnie się jej nie robi, bo mama zniechęciła się po dwóch podejściach, a mnie też jakoś przeraża, muszę wypróbowac Twój przepis, bo wygląda idealnie:)
OdpowiedzUsuńmojej mamie zawsze wychodzi i to bez proszku do pieczenia! ja jeszcze nie próbowałam sama jej robić:)
UsuńAle cudownie wygląda, nigdy sama nie robiłam....może kiedyś spróbuje, wygląda bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńA za mną akurat chodzi rolada :))) Muszę wykorzystać Twój przepis;))
OdpowiedzUsuńTa pierwsza wygląda tak mega puszyście ;D
OdpowiedzUsuństrasznie się boję rolad xd ale jak widzę takie cuda, aż mnie swędzi by jakąś zrolować!
OdpowiedzUsuńpiękna, puszysta, delikatna :)
OdpowiedzUsuńAle mięciutka:)
OdpowiedzUsuńNo i po co tu wchodziłam? właśnie tego mi dzis trzeba...Czy poradzę sobie z tym pragnieniem?
OdpowiedzUsuńSuper puszysta..:)!
OdpowiedzUsuńteż lubię ze śmietaną i galaretką::)
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
pożądam tej puszystości :-D
OdpowiedzUsuńlubię takie rolady :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, pysznie ;)
OdpowiedzUsuńnaprawdę puszysta jak chmurka;)
OdpowiedzUsuńcudeńko ;)
Smaku mi narobiłaś na roladę, chętnie spróbuję twojej wersji!
OdpowiedzUsuń