niedziela, 24 lutego 2013

Kruche babeczki.

Takie babeczki idealnie nadają się na przyjęcie dla dzieci. Będą smakowały nawet wybrednym, a środek można dowolnie modyfikować. U nas z galaretką i kajmakiem. 


Przepis:
Składniki na 30 babeczek:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 galaretki dowolnego koloru
  • pół puszki mleka zagęszczonego
Ciasto zagnieść i wylepić nim foremki. Piec w temperaturze 160 stopni około 15 minut. Ostudzone babeczki wypełnić kajmakiem i rozrobioną, prawie zastygniętą galaretką.

piątek, 22 lutego 2013

Karpatka trochę inaczej.

Tradycyjna karpatka jest przełożona kremem. Tym razem mama przełożyła placki bitą śmietaną z galaretką. Był to eksperyment, ale bardzo udany. Wyszło pysznie. Jedyny problem, że takiej karpatki można zjeść jeszcze więcej niż tej z kremem, bo jest lżejsza. 


Przepis:
Składniki:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 2 galaretki wiśniowe
Margarynę, wodę i sól zagotować, dodać mąkę i trzymać na ogniu jeszcze około 5 minut, aż masa stanie się szklista. Ciasto ostudzić, wbijać po jednym jajku i mieszać, aż każde połączy się z ciastem. Masę podzielić na dwie części. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nich ciasto. Upiec w temperaturze 200 stopni w nagrzanym wcześniej piekarniku.
Dwie galaretki rozrobić w połowie litra wody i odstawić do ostygnięcia.  Kiedy zaczną tężeć, ubić śmietanę na sztywno i dodać galaretkę. Wymieszać.
Na ostudzony placek położyć bitą śmietanę z galaretką i przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem.

niedziela, 17 lutego 2013

Drożdżowe bułeczki.

Lubimy drożdżowe wypieki. Najczęściej robimy bułeczki, które można zabrać ze sobą do szkoły, na uczelnię czy na wycieczkę. 


Przepis:
Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 4 dag drożdży 
  • 2 szklanki mleka 
  • cukier waniliowy
  • nadzienie( marmolada, nutella, itp.)
  • jajko do smarowania
Podgrzać mleko i w oddzielnym garnuszku rozpuścić margarynę. Drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę stołową mąki i trochę mleka rozrobić w miseczce i odstawić na około 15 minut. Żółtka, jajko, cukier, sól, cukier waniliowy połączyć. Wsypać do tego mąkę, dodać rozczyn drożdżowy i dodawać stopniowo mleko, uważać aby ciasto nie było za rzadkie. Na koniec wgnieść margarynę, również stopniowo. Kiedy ciasto jest już wyrobione odstawić do wyrośnięcia na godzinę, nakryć ściereczką. 
Z ciasta rwać kulki dowolnej wielkości, rozpłaszczyć, położyć łyżeczkę nadzienia i skleić brzegi. Położyć na ścierce i pozwolić im jeszcze urosnąć, potem położyć na blachę, posmarować roztrzepanym jajkiem. Można posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach aż się zarumienią. 




sobota, 16 lutego 2013

Bo czasem każdy ma ochotę na coś czekoladowego.

Muffinki to chyba najszybszy sposób na wyczarowanie czegoś słodkiego. Wczoraj robiłam dwa rodzaje, jedne z budyniem, a drugie mocno czekoladowe, wszystkie słodkie i pachnące. Dziś pokażę wam te drugie. Muszę się pochwalić, że mamy nowy piekarnik i tak pięknie wyrosły, że sama byłam w szoku.


Jak je przygotować?
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady
Można zrobić tak jak klasyczne muffinki, czyli wymieszać najpierw suche składniki razem, potem mokre razem i połączyć, ale ja najpierw wsypuję wszystkie suche składniki do miski, mieszam łyżką, potem dodaję mokre i wszystko razem mieszam mikserem. Na końcu dodać czekoladę. Piec w temperaturze 180 stopni. 


czwartek, 14 lutego 2013

Szybkie ciasteczka Ani Starmach.

Mój najmłodszy brat jest wielbicielem programów kulinarnych. Pewnego dnia pokazał mamie jeden z odcinków, gdzie Ania Starmach robiła kilka rodzajów ciasteczek, wszystkie bardzo proste, szybkie i pyszne. Dziś pokazuje wam jak wyszły nam ciasteczka z czekoladą. 



Przepis:
Składniki:
  • 120 g miękkiego masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
Czekoladę drobno pokroić. Mikserem utrzeć masło z cukrem. Dodać jajko, a potem stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszać. Na samym końcu dodać orzechy i czekoladę i wymieszać. Z ciasta formować małe kuleczki i wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczać łyżką. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

piątek, 18 stycznia 2013

Placek czeski.

Bardzo zaciekawiła mnie nazwa tego ciasta. Może wy wiecie dlaczego jest właśnie taka? Nie słyszałam, żeby w Czechach jadło się ten wypiek. Powiem wam tylko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia jak placek był cały, więc chyba smakował:)



Przepis:
Składniki:
Ciasto:
  • 45 dag mąki
  • 3 małe jajka
  • 15 dag cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka
  • 5 dag masła
  • 1 płaska łyżeczka sody
Krem:
  • 25 dag masła
  • 2,5 szklanki mleka
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy duży
  • 5 łyżek mąki pszennej
Polewa:
  • 1/2 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki śmietany słodkiej 30%
  • 5 g  masła
Ciasto: Masło, miód i mleko rozpuścić i przestudzić. Do miski dodać wszystkie składniki, także te wcześniej przygotowane. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Upiec 3 okrągłe placki. Przestudzić. 
Krem: 2 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. Mąkę i resztę mleka rozprowadzić i ugotować budyń. Przestudzić. Masło rozetrzeć i dodawać po łyżce budyniu. Tą masą przełożyć wcześniej przygotowane placki, krem położyć także na wierzch i na boki. 
Polewa: Masło i cukier rozpuścić, dodawać stopniowo kakao, cały czas mieszając. Na koniec wlewać śmietanę(także stopniowo). Mieszać aż zrobi się gęste. Nie zagotowywać! 
Lekko przestudzić i polać ciasto, udekorować.

niedziela, 13 stycznia 2013

Chili con carne.

Ostatnio w kuchni często korzystaliśmy z przepisów sprawdzonych i długo już goszczących na naszym stole. Między innymi dlatego na blogu zrobił nam się ogromny przestój, drugim powodem było moje lenistwo, z którym walczę przygotowując się do sesji. Postanowiłam powiedzieć dość, trzeba spróbować czegoś nowego. I tak do naszej kuchni zawitało chili con carne, zainspirowane tym przepisem. Myślę, że jeszcze nie raz pojawi się w naszym menu.

 Jak je zrobić?
Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 600 g mięsa mielonego(wołowe zmieszane z wieprzowym)
  • 2 posiekane czerwone papryki
  • 7 pokrojonych w piórka cebul
  • kilka ząbków czosnku(drobno posiekanych)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2-3 puszki pomidorów bez skóry
  • 2 szklanki rosołu(z kostki)
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 2 liście laurowe
  • przyprawy: suszone chili(można też użyć świeżych papryczek), bazylia, sól, pieprz, pieprz cayenne
Mięso podsmażyć na oleju z cebulą i czosnkiem, potem dodać przecier, paprykę, chili, pieprz cayenne. Zalać rosołem, dodać pomidory z puszki, liście laurowe i gotować około 20 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę, pogotować chwilę i doprawić. Uważać z ilością ostrych przypraw. Na koniec można zaprawić, aby było jeszcze gęstsze.