piątek, 22 lutego 2013

Karpatka trochę inaczej.

Tradycyjna karpatka jest przełożona kremem. Tym razem mama przełożyła placki bitą śmietaną z galaretką. Był to eksperyment, ale bardzo udany. Wyszło pysznie. Jedyny problem, że takiej karpatki można zjeść jeszcze więcej niż tej z kremem, bo jest lżejsza. 


Przepis:
Składniki:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 2 galaretki wiśniowe
Margarynę, wodę i sól zagotować, dodać mąkę i trzymać na ogniu jeszcze około 5 minut, aż masa stanie się szklista. Ciasto ostudzić, wbijać po jednym jajku i mieszać, aż każde połączy się z ciastem. Masę podzielić na dwie części. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nich ciasto. Upiec w temperaturze 200 stopni w nagrzanym wcześniej piekarniku.
Dwie galaretki rozrobić w połowie litra wody i odstawić do ostygnięcia.  Kiedy zaczną tężeć, ubić śmietanę na sztywno i dodać galaretkę. Wymieszać.
Na ostudzony placek położyć bitą śmietanę z galaretką i przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem.

23 komentarze:

  1. bardzo fajny ten eksperyment:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię tradycyjną karpatkę, ciekawa jestem jak smakuje taka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie Ci wyszła, czyli w sumie takim ptasim mleczkiem go przełożyłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł! genialna mama :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham karpatkę, a tak przełożona na pewno smakuje jeszcze lepiej, bo jest leciutka i rozpływa się w ustach:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Boska!
    Bita śmietana i galaretki to pyszny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wieki nie jadłam karpatki, wieki! Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj dawno nie jadłem i nie robiłem Karpatki - narobiłaś smaku przy śniadaniu - muszę koniecznie ją zrobić ! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  9. Karpatka... Ciacho mojego dzieciństwa, uwielbiałam! Teraz smaki mi się zmieniły, ale Twojej chętnie bym skosztowała:d

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychota, u mnie dziś też ciacho z bitą śmietaną, tylko na cieście francuskim(light,lidl), również pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam karpatki. Jakoś to ciasto wydaje mi się za słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo dobry pomysł ,normalna karpatka jest pyszna ale Twoja modyfikacja powosuje że staje sie lżejsza ..mniammm

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam karpatkę! Kojarzy mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale piękne Karpaty wyrosły!:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja ulubiona karpatka, super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  16. pięknie ciasto wyrosło! a pomysł z bitą śmietaną też fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zawsze mi się wydawało, że karpatka to trudne ciasto, a z Twojego przepisu wydaje się, że to nie takie trudne :) Super Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń