piątek, 15 listopada 2013

Zrazy z polędwicy.

Pomysłów na obiad nigdy za wiele. Zrazy są potrawą, przy której jest trochę pracy, ale na pewno posmakuje naszym gościom i domownikom. Szczególnie przypadnie do gustu panom, bo to bardzo mięsna potrawa. Ja osobiście wolę kiedy w środku jest więcej warzyw niż mięsa, ale mężczyźni stanowią w tym domu większość, więc czasem muszę się dostosować ;)



Przepis:
Składniki:
  • 1 kg polędwicy wieprzowej
  • 1 słoik ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 10-20 dag boczku wędzonego
  • 20 dag kiełbasy podwawelskiej
  • liść laurowy
  • chrzan
  • musztarda
  • 2 łyżki miodu (można mniej lub więcej, według gustu)
  • mąka 
  • sól, pieprz 
Polędwicę pokroić w plastry(kroić tak, aby po rozbiciu otrzymać dosyć duże kawałki). Cebulę pokroić w piórka, Ogórki, kiełbasę i boczek pokroić w słupki. Rozbić polędwicę tak, żeby kawałki były jak najcieńsze. Posolić i popieprzyć. Każdy plaster posmarować chrzanem i musztardą. Do środka włożyć kawałek ogórka, cebuli, kiełbasy i boczku. Zawijać i spinać wykałaczką. Następnie obtoczyć w mącę i obsmażyć na oleju. W trakcie smażenia w oddzielnym garnku zagotować wodę. Ma być jej tyle, żeby wszystkie zrazy się zanurzyły. Do gotującej się wody dodajemy zrazy. Pokroić kilka ogórków w kostkę i dodać do garnka. Wrzucić też liść laurowy. Przyprawić sos i dodać miód. Na koniec zaprawić mąką(zaprawka z wody i mąki). Można podawać z ziemniakami lub kaszą. 


8 komentarzy:

  1. zrazy wyglądają na przepyszne, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota , choć ja najczęściej zrazy robię z wołowiny:0 Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio właśnie za mną chodzą:) pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  4. też wolę wkładać do środka więcej warzyw, bo mięsa i tak już jest sporo ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie zraziki pamiętam z dawnych czasów jak jeszcze z mamą mieszkałam. Zupełnie o nich zapomniałam a wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń