poniedziałek, 24 grudnia 2012

Wesołych Świąt!:)

Życzymy Wam wesołych, spokojnych, pełnych miłości i rodzinnego ciepła Świąt Bożego Narodzenia!

A jeszcze dziś dzielimy się z wami przepisem na makowiec po japońsku, może upieczecie za rok:)


Przepis:
Składniki:
Masa:
  • 30 dag maku
  • 20 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 6 jajek
  • 6 łyżek kaszy mannej
  • 40 dag tartych, kwaśnych jabłek
  • czubata łyżka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • bakalie
  • olejek migdałowy

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa: Sparzyć mak i zostawić na noc. Rano odcedzić i trzy razy przemielić. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek, kaszę, pokrojone bakalie, olejek i pianę ubitą z białek. Dodać obrane, starte na tarce o dużych dziurkach jabłka i wymieszać. Masę zapiec w piekarniku. 
Biszkopt: Ubić jajka z cukrem na sztywno i przesiać do tego mąkę i proszek, Delikatnie wymieszać. Wylać masę makową i piec aż biszkopt będzie gotowy.


13 komentarzy:

  1. Obłędne ciasto :) Dużo bakalii, jabłka... To na pewno smakuje pysznie.

    I Tobie także życzę wspaniałych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tobie również wesołych świąt:*
    takiego makowca jeszcze nie jadłam, będę musiała nadrobic!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie prezentuję się ciacho. Wesołch Świąt! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wesołych Świąt!
    Ten makowiec musi być świetny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czytając przepis aż zamarzyłam, żeby je zjeść;) Życzę Wesołych Świąt;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam ten przepis na kilku blogach, szczerze powiedziawszy jestem bardzo ciekawa jak smakuje ta wersja tego makowca, może po świętach go upiekę tak po prostu bez okazji :) Słyszałam, że jest bardzo dobry :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. też nigdy nie robiłam tego ciasta, a widziałam na kilku blogach. Również życzę Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis :) koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda na ciasto zrobione "na bogato" - wypchane wszystkim co najlepsze ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń