poniedziałek, 24 grudnia 2012

Wesołych Świąt!:)

Życzymy Wam wesołych, spokojnych, pełnych miłości i rodzinnego ciepła Świąt Bożego Narodzenia!

A jeszcze dziś dzielimy się z wami przepisem na makowiec po japońsku, może upieczecie za rok:)


Przepis:
Składniki:
Masa:
  • 30 dag maku
  • 20 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 6 jajek
  • 6 łyżek kaszy mannej
  • 40 dag tartych, kwaśnych jabłek
  • czubata łyżka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • bakalie
  • olejek migdałowy

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa: Sparzyć mak i zostawić na noc. Rano odcedzić i trzy razy przemielić. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek, kaszę, pokrojone bakalie, olejek i pianę ubitą z białek. Dodać obrane, starte na tarce o dużych dziurkach jabłka i wymieszać. Masę zapiec w piekarniku. 
Biszkopt: Ubić jajka z cukrem na sztywno i przesiać do tego mąkę i proszek, Delikatnie wymieszać. Wylać masę makową i piec aż biszkopt będzie gotowy.


15 komentarzy:

  1. Obłędne ciasto :) Dużo bakalii, jabłka... To na pewno smakuje pysznie.

    I Tobie także życzę wspaniałych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Magicznych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, dużo serdeczności i miłości w nadchodzącym Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń
  3. Tobie również wesołych świąt:*
    takiego makowca jeszcze nie jadłam, będę musiała nadrobic!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie prezentuję się ciacho. Wesołch Świąt! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wesołych Świąt!
    Ten makowiec musi być świetny! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czytając przepis aż zamarzyłam, żeby je zjeść;) Życzę Wesołych Świąt;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Radosnych, wesołych, spokojnych, smacznych świąt w rodzinnym gronie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Widziałam ten przepis na kilku blogach, szczerze powiedziawszy jestem bardzo ciekawa jak smakuje ta wersja tego makowca, może po świętach go upiekę tak po prostu bez okazji :) Słyszałam, że jest bardzo dobry :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. też nigdy nie robiłam tego ciasta, a widziałam na kilku blogach. Również życzę Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepis :) koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda na ciasto zrobione "na bogato" - wypchane wszystkim co najlepsze ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń