sobota, 24 listopada 2012

Domowy kopiec kreta.

Przyjęło się, że kopiec kreta to ciasto z paczki. Jak się okazuje nie musi tak być. Kiedy zobaczyłam przepis na blogu Słodkie inspiracje wiedziałam, że zrobienie go jest świetnym pomysłem. Mama trochę pozmieniała i powstał pyszny wypiek.

Przepis:
Składniki:
Ciasto:
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Masa:
  • 660g mocno schłodzonej kremówki (30 lub 36%)
  • 2 opakowania śmietan fix
  • 4 łyżki cukru
  • 40 g czekolady lub czekoladowych wiórków
Ponadto:
  • 2-4 banany
  • sok z cytryny
  • masło do tortownicy
Do miski przesiać kakao, mąkę, sól, proszek. Cukier utrzeć z masłem na białą masę. Wbijać jajka po kolei i dalej miksować. Miksując wsypać połowę mieszanki mącznej, wlać śmietanę i ekstrakt. Wsypać resztę mąki i zmiksować. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Wlać ciasto i upiec w temperaturze 170 stopni. 
Po upieczeniu zostawić ciasto przez 30 minut w piekarniku. Kiedy je wyjmiemy pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Z ciasta wyciąć krążek(ok. 1 cm od brzegu i około 1,5 cm na głębokość). Wyjąć łyżką odkrojoną część i pokruszyć do miski. Banany przekroić na pół, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na cieście. 
Śmietanę ubić z innymi składnikami. Na koniec wmieszać czekoladę. Wyłożyć na ciasto. Posypać pokruszonym ciastem i lekko przygnieść.

28 komentarzy:

  1. domowa wersja najlepsza! też gdzieś mam przepis zapisany, którego jeszcze nie zrobiłam x czasu:P może się wreszcie zmotywuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) wspaniały kopiec!!! i na 100% pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetycznie wygląda! Ślinka cieknie :) Na pewno niebawem podobny pojawi się na moim stole, zainspirowałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedyś zaszufladkowałam kilka przepisów na to ciasto ale gdzieś mi zniknęły. Jestem ciekawa czy smakuje podobnie jak oryginał :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm mi ten kopiec kreta z paczki nawet smakował, więc taki domowy to dopiero musi być pyszny ;)
    przepis zapisuje;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie ma to jak domowe słodkości! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. MHmhmh musi być pyszne i podoba mi się, że domowym sposobem na ciasto z paczki, super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyszedł :) Aż znowu mam na niego ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super! Zapiszę przepis! Kiedyś robiłam, ale ten kupny, wolałabym jednak przetestować domową wersje:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rozpływam się patrząc na to przepyszniaste zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyślę Twój post znajomej, jej maż już z parteru dzwoni, zęby nałożyła mu to ciasto . Więc zanim dotrze na IV już na niego czeka krecie z pudełka. Domowy to domowy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha tak jakby akurat nie kupiła, a mąż miałby ochotę, to ułatwi jej życie:P

      Usuń
  12. Pyszne ciasto - rewelacja !!! - najlepsze zawsze domowe, a nie z torebeczki ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Skradłaś nim moje serce! Faktycznie, przyjęło się, że kopiec kreta, to ciasto z paczki, ale zdecydowanie bardziej przemawia do mnie Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie domowe to z chęcią bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj, koniecznie muszę upiec krecika :D

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam kopca kreta! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Musze kiedyś go zrobić, wygląda cudnie:D

    OdpowiedzUsuń
  18. Taki z torebki nawet do pięt nie dorasta temu domowemu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Już go zapisałam, za tydzień z pewnością go spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Robiłam z gotowca i bardzo mi smakował, teraz muszę zrobić samodzielnie bo z pewnością będzie lepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Paulina, podziel się!!! choćby okruszkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam kopiec kreta, ale sama go jeszcze nigdy nie robiłam ;) Wygląda cudownie i na pewno jeszcze lepiej smakuje :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń