wtorek, 6 listopada 2012

A wy jaki wolicie?

Czarny czy biały? Co takiego? Blok. Tym razem w wersji kokosowej. Moim zdaniem tak samo dobry, jak jego czekoladowy odpowiednik. 

Przepis:

Składniki:
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 10-15 dag wiórków kokosowych
  • cukier waniliowy
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 2 paczki herbatników
  • bakalie(opcjonalnie)
Herbatniki pokruszyć na kawałki. Odstawić. Margarynę zacząć rozpuszczać w garnku, dolać wodę. Potem dodać cukier, cukier waniliowy. Zagotować. Zdjąć z ognia, połączyć z wiórkami, a następnie wsypać mleko w proszku. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać bakalie i herbatniki. Ponownie wymieszać całą masę. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać tam przestudzoną masę, wyrównać. Odstawić, żeby ciasto zastygło.



19 komentarzy:

  1. Dziwna jestem, może, ale nigdy nie jadłam bloku. A wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiej wersji jeszcze nie jadłam!:D bardzo fajna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. takiej wersji jeszcze nie jadłam, zatrzymałam się na czekoladowej:D

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie jestem konserwatywna w tej kwestii ;) CZEKOLADOWY!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jestem fanka wszystkiego, co czekoladowe - więc oczywiście czarny. Chociaż ten też wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja tam jestem zwolenniczką spróbowania wszystkiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłem ale tak jak Zuza muszę spróbować - kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam czekoladę, ale ten kokosowy też wygląda bardzo apetycznie! Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jadłam tylko czarny więc trudne pytanie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. kocham wszystko z kokosem, pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  11. jestem zakochana we wszystkim co kokosowe:) więc ta propozycja jak najbardziej mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  12. chodzi za mną taki blok :) mam już mleko w proszku ale niż się zabiorę za zrobienie chyba zjem te mleko sama :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I czarny i biały - każdy z nich jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak dla mnie ciemny, a bo dlatego bo jasnego jeszcze nie smakowałam :)))
    Bardzo fajny blog pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie w odwiedziny przy okazji:)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń