Bardzo zaciekawiła mnie nazwa tego ciasta. Może wy wiecie dlaczego jest właśnie taka? Nie słyszałam, żeby w Czechach jadło się ten wypiek. Powiem wam tylko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia jak placek był cały, więc chyba smakował:)
Przepis:
Składniki:
Ciasto:
- 45 dag mąki
- 3 małe jajka
- 15 dag cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki mleka
- 5 dag masła
- 1 płaska łyżeczka sody
Krem:
- 25 dag masła
- 2,5 szklanki mleka
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy duży
- 5 łyżek mąki pszennej
Polewa:
- 1/2 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki śmietany słodkiej 30%
- 5 g masła
Ciasto: Masło, miód i mleko rozpuścić i przestudzić. Do miski dodać wszystkie składniki, także te wcześniej przygotowane. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Upiec 3 okrągłe placki. Przestudzić.
Krem: 2 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. Mąkę i resztę mleka rozprowadzić i ugotować budyń. Przestudzić. Masło rozetrzeć i dodawać po łyżce budyniu. Tą masą przełożyć wcześniej przygotowane placki, krem położyć także na wierzch i na boki.
Polewa: Masło i cukier rozpuścić, dodawać stopniowo kakao, cały czas mieszając. Na koniec wlewać śmietanę(także stopniowo). Mieszać aż zrobi się gęste. Nie zagotowywać!
Lekko przestudzić i polać ciasto, udekorować.