wtorek, 3 września 2013

Muffinki z budyniem.

Moja rodzina uwielbia muffinki. Szczególnie najmłodsi chętnie je jedzą. Robimy różne wersje tego smakołyku i dziś zaprezentuję wam taką z budyniem. Ciasto jest delikatne i kakaowe, a wnętrze sprawia, że muffinki są wilgotne i po prostu pyszne.


Przepis: 
Składniki:
  • 1 budyń waniliowy
  • 250-300 ml mleka do rozrobienia budyniu
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 ml mleka do ciasta
  • 1 jajko
  • 100 g rozpuszczonej margaryny
Budyń przygotować wedle przepisu na opakowaniu. Można zmniejszyć ilość mleka, aby był gęstszy. Ostudzić.
Mąkę, kakao i proszek przesiać do miski i wymieszać z cukrem. Mokre składniki wymieszać w oddzielnej misce. Połączyć mokre z suchymi dosyć dokładnie mieszając.
Nakładać do foremek odrobinę ciasta, budyń i znowu trochę ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni do "suchego patyczka".






wtorek, 27 sierpnia 2013

Koszulki na zamówienie.

Dziś dla odmiany nie o jedzeniu :) Pokażę wam jakie cuda tworzy moja koleżanka ze studiów i zrobię tu małą reklamę, bo jak wiadomo: reklama dźwignią handlu. Jeśli nie macie pomysłu na prezent, albo po prostu chcecie się wyróżniać z tłumu to polecam! :D Na blogu pokazuje wam tylko kilka przykładowych koszulek, ale na profilu facebookowym możecie zobaczyć dużo więcej. Koszulki są dopasowane do gustów nabywcy, a projekty dostajecie do oceny. 




Dane kontaktowe:
aleksandra.lidia@gmail.com


sobota, 17 sierpnia 2013

Borówkowe ciasto bez pieczenia i paryski czar.

Ostatnio dużo się działo. Wreszcie wybrałam się do Paryża i przyznam, że to magiczne miasto. Co prawda dopiero po kilku dniach dałam się zauroczyć, gdy zobaczyłam Montmartre. To bardzo klimatyczne miejsce, z mnóstwem kafejek i ulicznych artystów. Oczywiście cały Paryż jest piękny, ale te miejsca, które są najbardziej znane są może odrobinę przereklamowane. Dopiero, gdy zobaczy się jak żyją ludzie, jak celebrują każdą wolną chwilę, to czujemy klimat miasta. Udało mi się kilka razy zjeść jeszcze ciepłego croissanta i wypić kawę w małej kawiarence. Ogólnie wiele rzeczy mnie zachwyciło, ale to temat na długą opowieść, a dziś chciałabym wam jeszcze pokazać nasze borówkowe ciasto.



Przepis:
Składniki:

Ciasto:
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (po 400 g)
  • 20 dag herbatników
  • 12 dag masła
  • 125 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50 dag borówek
Do udekorowania:
  • 330 ml śmietany 30% na wierzch
  • 1 zagęstnik do śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • starta czekolada
Na początku rozpuścić żelatynę w 3-4 łyżkach wrzątku. Herbatniki pokruszyć i połączyć z masłem. Można to zrobić przy pomocy robota. Wysypać nimi spód tortownicy i wyrównać. Borówki i śmietanę zmiksować, dodać cukier i serki. Na koniec dodać żelatynę i wymieszać. Wylać tą masę na herbatniki. Wstawić na kilka minut do lodówki. Ubić śmietanę z cukrem. Na koniec dodać do tego zagęstnik i wyłożyć na masę borówkową. Zetrzeć na wierzch czekoladę. Można także dodać całe owoce do środka masy, albo pod bitą śmietanę. Wstawić do lodówki i za jakieś 2 godziny jest gotowe.

A teraz pocztówka z Paryża:












niedziela, 28 lipca 2013

Rogaliki z jagodami.

Praca, praca, praca...Ostatnio mało korzystam z pogody i wakacji, bo większość czasu spędzam właśnie w pracy. Dobrze, że chociaż czasami można sobie polepszyć humor pysznymi rogalikami.


Przepis znajdziecie tutaj.
Różnica jest taka, że do środka dodajemy jagody wymieszane wcześniej z cukrem.

czwartek, 18 lipca 2013

Karkówka z cebulą.

Dzisiaj proponujemy porządny kawałek mięsa na obiad. Smakuje wyśmienicie. To taki męski obiad, ale i paniom na pewno posmakuje.


Przepis:
Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • sól
  • pieprz
  • majonez
  • bardzo ostry keczup 
  • 1 kg cebuli
  • olej do smażenia
Karkówkę przygotować i pokroić w plastry. Można ją trochę rozklepać, ale niekoniecznie. Posolić, popieprzyć i zostawić na dwie, trzy godziny w chłodnym miejscu. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i rozłożyć na niej karkówkę. Posmarować majonezem i keczupem. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni(z termoobiegiem) przez około 40 minut. 
Cebulę obrać, pokroić w talarki lub w piórka. Udusić lub zeszklić na oleju. Doprawić pieprzem i solą. Wykładać ją na kawałki karkówki. 
Najlepiej smakuje z ziemniakami. 

piątek, 12 lipca 2013

Nareszcie wakacje.

Czas trochę zwolnić tempo. Sesja, praca, ciągłe kursowanie między Warszawą i Legionowem. Zmęczyło mnie to, ale teraz będzie już trochę lepiej. Długo nas nie było. Myślałam, że trochę szybciej uda się zacząć blogowanie, ale najważniejsze, że w ogóle się udaje. Mam nadzieję, że jeszcze o nas nie zapomnieliście :) Na powitanie tarta z mascarpone i truskawkami. Połączenie idealne.



Przepis:
Składniki:
Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 10 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany (najlepiej 18%)
Krem:
  • 330 ml śmietany (30%)
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • sok z połówki cytryny
Ponadto:
  • kilkanaście dużych truskawek
Ciasto zagnieść i wykleić nim foremkę. Porobić w cieście dziurki widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut (aż się zarumieni).
Aby przygotować krem należy ubijać razem śmietanę, cukier i mascarpone. Gdy masa zgęstnieje dodać sok z cytryny i jeszcze przez chwilę ubijać.
Gdy ciasto wystygnie położyć na nie krem i udekorować połówkami truskawek. Włożyć do lodówki na kilka godzin.


piątek, 26 kwietnia 2013

Informujemy!

Chwilowo na blogu nie będzie postów. Nie wiem ile to potrwa, miesiąc, a może dwa. Każdy ma w życiu takie chwile, że opuszcza go energia do pracy twórczej i obecnie na to cierpię. Mam nadzieję, że niedługo powrócimy z nowymi siłami:)  Trzymajcie się ciepło!