niedziela, 15 września 2013

Leniwa niedziela i leniwe pierogi.

Proste, domowe dania są moim zdaniem najlepsze. Leniwe pierogi to posiłek, który często przygotowuje moja mama, albo babcia. Okraszone smażoną bułką tartą i puszyste smakują naprawdę wyśmienicie. 


Przepis:
Składniki:
  • 1/2 kg twarogu garwolińskiego
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • około 1/2 kg mąki(kontrolować konsystencję ciasta)
Ser można przepuścić przez maszynkę. Jeśli jednak wolicie pierogi, w których wyraźnie czuć smak sera, lepiej rozdrobnić ser widelcem. Dodać jajka i masło. Wsypać mąkę i zagnieść. Potem uformować wałki z ciasta, rozpłaszczyć i pokroić na romby. Wrzucić do gotującej się wody. Po wypłynięciu gotować jeszcze 2-3 minuty. Wyjąć. Można podawać z cukrem i usmażoną na maśle bułką tartą. Świetnie smakują także odsmażone. 


12 komentarzy:

  1. to prawda proste rozwiązania w kuchni sprawdzają się najlepiej:) ja dziś robiłam pierogi z grzybami leśnymi:D

    OdpowiedzUsuń
  2. ..i jeszcze ze śmietaną i cukrem i cynamonem...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za leniwymi nie przepadam ale u Ciebie wyglądają tak pysznie, że chętnie bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna niedziela była u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja lubi e z cukrem...oj dawno nie jadłam ..

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaki dzieciństwa :D Strasznie lubię leniwe, i z bułeczką i z cukrem, pycha! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyyyyyyyszne!
    Zrobiłam je dzisiaj na obiad. Polałam roztopionym masełkiem i posypałam cukrem. Rodzinka jadła aż im się uszy trzęsły! Teraz wszyscy leżą do góry brzuchem z obiedzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie mączne potrawy :) Z chęcią bym zjadła mimo późnej godziny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobre są też na słodko z borówkami i jogurtem naturalnym :). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jeśli chodzi o kluski - jestem jak najbardziej za :)

    OdpowiedzUsuń