sobota, 23 marca 2013

Pączki mojej babci.

Odwiedziła nas babcia i zrobiła dla nas swoje genialne pączki. Powiem wam, że takich nie jadłam nigdzie indziej. Są delikatne, puszyste i przede wszystkim domowe, więc nie zawierają żadnych ulepszaczy. Jeśli macie ochotę, częstujcie się!




Oto i przepis:
Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 6 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 10 żółtek
  • 1 całe jajko
  • około 1/2 litra mleka
  • do smażenia: kilogram smalcu  i 1/2 litra oleju
  • do nadziania: 1/2 kg marmolady wieloowocowej
1. W plastikową miseczkę pokruszyć drożdże i zasypać trzema łyżeczkami cukru. Poczekać aż drożdże się rozpuszczą.
2. Podgrzać mleko, a margarynę i masło rozpuścić. 
3. Jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy i sól ubić na puszystą masę. 
4. Do drożdży dodać pół szklanki ciepłego mleka, rozrobić i poczekać aż zaczną pracować.
5. Do masy jajecznej wsypać mąkę i dodać rozrobione drożdże. Dodawać stopniowo mleko i zagnieść średniej gęstości ciasto. Na koniec dodać margarynę i wyrobić ciasto. Odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia. 
6. Formować pączki dowolnej wielkości, do środka wkładać marmoladę. Odłożyć do wyrośnięcia.
7. W głębokim naczyniu rozgrzać tłuszcz. Można zrobić kulki z ciasta i sprawdzić czy dobrze się smażą. Jeśli tak smażyć pączki. Wyjmować na ściereczkę, czy papier do odsączenia.




24 komentarze:

  1. Babcine są najlepsze :) Moja nigdy ich co prawda nie robiła, ale moge sobie wyobrazić, jak smakują takie cieplutkie, domowe pączki.

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne ponczury Ci wyszły take duże:) pycha! wyglądają rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowych pączków nigdy nie za wiele:) Z moją teściową jak robimy te pyszności to od razu z 2 kg i sama zjadam 20 w ciągu jednego dnia i to wcale nie małych a takich olbrzymich:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak! takie zrobione przez babcię zawsze smakują najlepiej, ale ja poproszę bez nadzienia:P

    OdpowiedzUsuń
  5. babcia genialna!!! i pączki z pewnością tez :) częstuję się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm.. wyglądają cudownie! Dawaj mi tu jednego!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku idealne, poproszę o jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pysznie te pączusie:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. tylko sobie ochoty narobiłam na kolejny tłusty czwartek... :(

    OdpowiedzUsuń
  10. oj pączusie to moja zmora, mogłabym takie jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  11. To ja poproszę jeden... hmmm albo dwa :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowne muszą być!
    Babcina ręka robi najpyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają przepysznie, a jeżeli babcia robiła to na pewno też genialnie smakują!

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie prawdziwe pączusie NAJLEPSZE !:) Zazdroszczę, bo mi został tylko stary zeszyt mojej babci i nigdy to nie będzie to tak samo smakowało (nawet jeśli używam tych samych składników i przygotowuję w ten sam sposób )

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapisuję!
    Babcine przepisy są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Babcie są wspaniałe:) oj zjadłabym z pięć:)

    OdpowiedzUsuń
  17. oh, te nasze babcie <3 mi właśnie zrobiła pyszne kakao i jestem w niebie:D

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam pączki, są istnym klasykiem!!

    OdpowiedzUsuń
  19. to ja poproszę takiego cieplutkiego pączusia :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Babcine - najlepsze :) ale jakie ładne wyszły :)

    OdpowiedzUsuń