środa, 13 marca 2013

Sernik trójwarstwowy.

Odnalazłam na komputerze zdjęcia sernika, który jest odwrotnością tego, który kiedyś już wam prezentowałam. Smaczny prawie tak samo jak pierwowzór, więc polecam.


Przepis:
Składniki:
Kruche ciasto na spód:
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • mały proszek do pieczenia(16 g)
Wszystkie składniki zagnieść razem. Jeśli ciasto będzie za suche można dodać jedną lub dwie łyżki kwaśnej śmietany. Wyłożyć blachę pergaminem i wylepić spód blachy ciastem.

Masa biała:
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie waniliowe na 3/4 l mleka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
3/4 litra mleka wlać do garnka i wsypać cukier i cukier waniliowy. Zagotować. Zestawić z gazu. Wcześniej resztą mleka rozrobić budyń i wlać do garnka z gorącym mlekiem. Zagotować.  Wylać to na kruche ciasto.

Masa ciemna:
  • 4 serki homogenizowane waniliowe lub z czekoladą
  • 1/2 kostki margaryny 
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 białek
  • budyń czekoladowy niesłodzony (proszek) 
  • 2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno. W drugiej misce cukier, margarynę i żółtka utrzeć mikserem. Dodać serki, kakao i budyń i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na koniec delikatnie połączyć z ubitym białkiem łyżką. Wylać na pozostałe warstwy. 
Piec około 45 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. 









31 komentarzy:

  1. prezentuje się obłędnie:) moja mama jest wielką fanką serników, więc by się ucieszyła z takiego innego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. takie ciasta są najlepsze, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym się skusiła na kawałek... mimo późnej pory! :) Wygląda niesamowicie zachęcająco :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sernik w każdej postaci pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. im więcej serników widzę tym większą mam na nie ochotę... muszę czekać na święta

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie serniczki :) ostatnio szaleję wręcz na ich punkcie. pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Serniczek musi być przepyszny! Bo wygląda obłędnie! :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wpadam do Ciebie na kawałek :-D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha! Poczęstuję się:)

    OdpowiedzUsuń
  10. zgadzam się - kuchnia łączy pokolenia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejne fantastyczne ciasto :) Musze koniecznie je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To ciasto było kiedyś hitem w mojej rodzinie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda rewelacyjnie. A jak dobrze musi smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na widok samych zdjęć ślinka cieknie Hahah ;33
    Na prawdę bardzo ciekawy blog.
    Wpadnij do mnie ;**

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki cudowny sernik :) Uwielbiam takie przekładańce!

    OdpowiedzUsuń
  16. Marzy mi się taki! Poproszę o kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. cudny!!! odkąd nie mogłam przetworów mlecznych pokochałam serniki he he :) porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Serniczek wygląda bardzo ciekawie! Na pewno do wypróbowania!:_)

    OdpowiedzUsuń
  19. sernik z dodatkiem budyniu i serka homo? Takie to ja bym chętnie skosztowała, nie jest taki do końca tradycyjny ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Co jedna warstwa to lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam takie ciacha! Aż ślinka cieknie... Miałam ograniczyć jedzenie słodyczy, ale zbyt dużo rzeczy mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  22. takiego warstwowego jeszcze nie próbowałam - potrójnie dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda pysznie ale nie przepadam za połączeniem słów "sernik" i "serek homogenizowany". Dla mnie mało mają wspólnego ze sobą. ;P

    OdpowiedzUsuń