czwartek, 18 lipca 2013

Karkówka z cebulą.

Dzisiaj proponujemy porządny kawałek mięsa na obiad. Smakuje wyśmienicie. To taki męski obiad, ale i paniom na pewno posmakuje.


Przepis:
Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • sól
  • pieprz
  • majonez
  • bardzo ostry keczup 
  • 1 kg cebuli
  • olej do smażenia
Karkówkę przygotować i pokroić w plastry. Można ją trochę rozklepać, ale niekoniecznie. Posolić, popieprzyć i zostawić na dwie, trzy godziny w chłodnym miejscu. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i rozłożyć na niej karkówkę. Posmarować majonezem i keczupem. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni(z termoobiegiem) przez około 40 minut. 
Cebulę obrać, pokroić w talarki lub w piórka. Udusić lub zeszklić na oleju. Doprawić pieprzem i solą. Wykładać ją na kawałki karkówki. 
Najlepiej smakuje z ziemniakami. 

12 komentarzy:

  1. mimo że obiad z natury męski, to i ja nim nie pogardzę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jej, jak dawno nie jadłam karkóweczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię karkówkę, choć głównie z grilla :) spróbowałabym twojej, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To proste, a jednocześnie takie smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę dzisiaj o taki obiadek :D ! Uwielbiam karkówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś dla mojego męża. Ale i ja bym z chęcią zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma to jak porządny obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne i soczyste mięsko :D Ja z przyjemnością skusiła bym się na kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  9. No tak, to raczej męskie danie, ale w niektórych okolicznościach i ja bym się skusiła :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. boooooooooska:), dokładnie taka jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prawdziwie pyszny obiad! :-)

    OdpowiedzUsuń