Przepis:
Składniki:
- 1/2 kg twarogu garwolińskiego
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- około 1/2 kg mąki(kontrolować konsystencję ciasta)
Ser można przepuścić przez maszynkę. Jeśli jednak wolicie pierogi, w których wyraźnie czuć smak sera, lepiej rozdrobnić ser widelcem. Dodać jajka i masło. Wsypać mąkę i zagnieść. Potem uformować wałki z ciasta, rozpłaszczyć i pokroić na romby. Wrzucić do gotującej się wody. Po wypłynięciu gotować jeszcze 2-3 minuty. Wyjąć. Można podawać z cukrem i usmażoną na maśle bułką tartą. Świetnie smakują także odsmażone.
Tak na słodko jeszcze nie jadłam:))
OdpowiedzUsuńto prawda proste rozwiązania w kuchni sprawdzają się najlepiej:) ja dziś robiłam pierogi z grzybami leśnymi:D
OdpowiedzUsuń..i jeszcze ze śmietaną i cukrem i cynamonem...:)
OdpowiedzUsuńZa leniwymi nie przepadam ale u Ciebie wyglądają tak pysznie, że chętnie bym spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńPyszna niedziela była u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńja lubi e z cukrem...oj dawno nie jadłam ..
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa :D Strasznie lubię leniwe, i z bułeczką i z cukrem, pycha! :))
OdpowiedzUsuńPyyyyyyyszne!
OdpowiedzUsuńZrobiłam je dzisiaj na obiad. Polałam roztopionym masełkiem i posypałam cukrem. Rodzinka jadła aż im się uszy trzęsły! Teraz wszyscy leżą do góry brzuchem z obiedzenia :D
Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńLubię takie mączne potrawy :) Z chęcią bym zjadła mimo późnej godziny :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre są też na słodko z borówkami i jogurtem naturalnym :). Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o kluski - jestem jak najbardziej za :)
OdpowiedzUsuń