czwartek, 28 lutego 2013

Pieczone żeberka.

Tak przyrządzone żeberka to specjalność mojej mamy, często robi je na różne spotkania rodzinne, albo po prostu na obiad. Polecam Wam bardzo! U nas z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej.

Jak je przyrządzić?
Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • przyprawa Prymat lub Kamis do żeberek z miodem
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki bardzo ostrego keczupu
  • łyżka oleju
  • potrzebny będzie rękaw do pieczenia mięsa
Wymieszać składniki marynaty. Żeberka podzielić na porcje i każdą część dokładnie posmarować tą marynatą. Żeberka włożyć do rękawa i wlać tam pozostałą część marynaty. Odstawić, najlepiej na noc. Piec w 160 stopniach około godziny, aż mięso będzie miękkie.



14 komentarzy:

  1. pieczone żeberka górą!!! mniam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham żeberka;)
    Nie wiem jak moja mama je przyrządza, ale wyglądają podobnie do twoich-są boskie;D

    OdpowiedzUsuń
  3. nie pamiętam już kiedy jadłam żeberka, a teraz mam na nie straaaaszną ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wpraszam się na taki obiad!!! lubię żeberka ale nikt oprócz mnie ich nie lubi wiec nie robię :(

    OdpowiedzUsuń
  5. żeberka w miodzie, jak ja je lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha obiadek:) również piekę w rękawie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię takie żeberka zwłaszcza w sosie barbecue robione w kombiwarze:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam żeberka, szczególnie mojej mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj jak dawno nie jadłam żeberek
    pyszny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy ja kiedykolwiek jadłam żeberka.. Oto jest pytanie;d

    OdpowiedzUsuń
  11. Przyzwoity, domowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń